jueves, 4 de noviembre de 2010

Vegan MoFo: Stuffed peppers (Chiles rellenos)

(English)

Ok, so I said Soy mince can be used to stuff poblano peppers. Never made them before, and I didn’t have a recipe, just my memory and common sense. They actually turned out quite nice, so here they are!

Ingredients
2 medium sized poblano peppers
2 cups water or vegetable stock
5 tomatoes
1/2 onion
1 clove of garlic
1 sprig fresh cilantro
salt
1 cup soy mince

Props: two wooden toothpicks per pepper


Optional: To remove the skin from the peppers, place them in a very hot oven (I use electric, still afraid of the gas one) until they get serious blisters, about 15-20 minutes. You may need to turn them every so often. The smell of the charring peppers is divine, if somewhat harsh on the eyeballs (must be my Aztec blood speaking... legend has it that the prehispanics used to punish kids by locking them up in a room with burning peppers so their eyes would sting.) Then drop them in a pan with ice-cold water. The skin will peel right off. Be careful not to remove the stem.

For the sauce: Blend water or vegetable stock, tomatoes, onion, garlic, cilantro and salt on high for as long as it takes to really puree the tomatoes (I didn’t do it long enough, so that’s why my sauce turned out a bit marinara-ish). Heat some oil in a pan and bring the sauce to a boil, then cook on low until it turns a nice red hue.


To fill: Cut open a side of each pepper, and carefully remove the seeds only. Trying to take out the veins will only result in a very beat up pepper, so please be gentle. (Vicious as they may seem, moist poblano peppers are very fragile!) 

Beat-up pepper and gently treated pepper

Spoon in some of the soy mince. Don’t overfill, as the peppers are hard to handle. Secure with one or two toothpicks (alas, I totally forgot about this step, so  have no idea how easy or hard it is). Place in the pan with sauce; cover and let simmer until the filling has heated through.

Carefully transfer to a serving platter or individual plates and serve with either tortillas or rice... or both!


And for g*d’s sakes, don’t rub your eyes without having washed your hands... it stings baaaaaad!)

Vegan MoFo: Chiles rellenos

(Español)

Bueno, pues dije que el picadillo de soya servía para rellenar chiles. Nunca los había hecho, ni tenía receta, sólo mi memoria y sentido común. Quedaron bastante ricos, así que ¡aquí están!

Ingredientes
2 chiles poblanos medianos
2 tazas de agua o caldo de verduras
5 jitomates
1/2 cebolla
1 diente de ajo
1 ramita de cilantro fresco
sal
1 taza de picadillo de soya

Accesorios: dos palillos por chile


Opcional: Para quitarle la piel a los chiles, colocar en horno a temperatura muy alta (yo uso el eléctrico, porque todavía me da miedito el de gas) hasta que les salgan tremendas ampollas, entre 15 y 20 minutos. Quizás tengas que voltearlos cada tantos minutos. El olor de cuando se queman los chiles es divino, aunque un poco rudo para los ojos (ha de ser mi sangre azteca, por aquello de la leyenda de que los prehispánicos, para castigar a los niños, los metían en un cuarto con chiles sobre un comal para que les ardieran los ojitos). Después mételos en un recipiente con agua helada. La pielecita se quitará con mucha facilidad. Ten cuidado de no quitar el tallo.

Para la salsa: Licua el agua o caldo, los jitomates, la cebolla, el ajo, el cilantro y la sal a velocidad alta hasta que los tomates estén muy bien molidos (yo no molí la salsa lo suficiente, y por eso quedó medio marinara). Calienta el aceite en una olla y colocar la salsa hasta que empiece a hervir, después cuécela a fuego lento hasta que adquiera un lindo tono rojo.


Para rellenar: Haz una cortada en el costado de cada chile, y saca las semilas con cuidado. Si tratas de quitar las venas te va a quedar un chile muy maltrecho, así que por favor hazlo con delicadeza. (¡Por más malos que se vean, los chiles poblanos húmedos son muy frágiles!) 


Chile maltrecho y chile bien cuidado


Con una cuchara, pon dentro de cada chile un poco del picadillo de soya. No los llenes de más, pues es un poco difícil manejarlos. Asegúralos con uno o dos palillos (a mí se me olvidó por completo este paso, así que no tengo ni idea si es fácil o difícil). Colócalos en la olla con la salsa; cúbrelos y déjalos sobre fuego lento hasta que el relleno se haya calentado.

Con cuidado pásalos a un platón o a los platos individuales y sírvelos con tortillas o arroz... ¡o las dos cosas!



(¡Y por el amor de dios no te talles los ojos sin haberte lavado las manos! ¡Ardeeeeeee!)